Het nieuwe hypotheekvergelijken met Adviesbox
De laagste rente of de laagste lasten?
Waarom?

De verschillende geldverstrekkers met elkaar vergelijken is lastig. Is het gunstiger om een geldverstrekker met een lagere rente te nemen of één met iets hogere rente met automatische rentedaling? Hoeveel is het verschil in maandlasten bij aanvang en de totale kosten over de looptijd precies? Of kan ik gezien het beperkte aanbod aan bankspaarhypotheken bij duurder wonen beter overstappen op een annuïtaire hypotheek? Allemaal vragen die tot nu toe lastig te beantwoorden waren zonder veel handmatig rekenwerk.

Hoe werkt het?

"De nieuwe hypotheekvergelijker toetst alle hypotheeklabels over de gehele looptijd op basis van zijn hypotheekrente, voorwaarden en maximale verstrekking. Hiermee kan een vergelijking gemaakt worden die niet op gevoel is gebaseerd, maar door de inzet van een slim algoritme cijfermatig inzichtelijk worden gemaakt. Voor alle hypotheeklabels worden de bruto lasten en de netto lasten bij aanvang en over de totale netto kosten over de gehele looptijd doorgerekend. Hierbij is ook rekening gehouden met alle fiscale (afbouw)regelingen die op dit moment gelden."

Bekijk video hypotheekvergelijker

Voorbeelden

Starter

Een starter die de goedkoopste hypotheek wil ongeacht eventueel hogere maandlasten bij aanvang. Hij zal uitkomen bij een lineaire hypotheek. Als je vervolgens gaat kijken naar de aanbieder met de laagste hypotheekrente en hem vergelijkt tegen de aanbieder met de laagste netto totale kosten. Dan is de laatste aanbieder wel 4.500 euro goedkoper over de looptijd.Klik hier voor het rekenvoorbeeld starter

Doorstromer

"Een doorstromer wil graag zijn bankspaarhypotheek omzetten naar een annuitaire hypotheek.
Als adviseur kan je nu eenvoudig de impact van zijn keuze inzichtelijk maken. Door de hypotheeksamenstelling met voortzetting bankspaar en één met omzetting naar annuitair bij alle aanbieders door te rekenen. Dan blijkt dat de hypotheekrente wel 0,59% lager is maar per maand kost het 25 euro meer en over de hele looptijd bijna 20.000 euro. Wil de klant dan nog steeds een annuitaire hypotheek? "

Klik hier voor het rekenvoorbeeld doorstromerReacties uit de markt

Aad Kraaij van Freek Hypotheek:

Vergelijken van maandprijs is 1, vergelijken van prijs over de gehele looptijd is iets anders. Verrast over de uitkomst, op deze manier kan ik mijn klanten nog beter adviseren.

Sharon de Kort van Obvion:

Obvion is blij dat automatische rentedaling nu is doorgerekend in de Hypotheekvergelijker van Adviesbox. Zo kunnen adviseurs aanbieders nu makkelijker vergelijken op basis van de totale kosten. En dat geeft een beter beeld dan alleen vergelijken op basis van de beginrente.


Thijs Berndsen van NBG:

Je kunt de klant snel inzicht geven in de totale lasten, gedurende de gehele looptijd, van meerdere geldverstrekkers. Dit toont regelmatig aan dat degene met de laagste rente, zonder dat deze gedurende de rentevastperiode kan dalen, duurder is dan de geldverstrekker welke deze voorwaarde wel kent.